Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - forestmeisje

Pagina's: [1]
1
Algemeen / De verzorging van de Kleurmuis
« Gepost op: februari 12, 2008, 10:10:05 pm »
sommige onderdelen van deze verzorgingslijst moeten nog toegevoegd worden, ik ben hier druk mee bezig. Heb je toch nog vragen? Mail mij dan: forestmeisje@hotmail.com [/u]

Voordat je muizen aanschaft.
Bedenk je dan goed dat het een hele verantwoording is om een diertje voor het leven te onderhouden. Er komt veel bij kijken, en er kunnen ook nare situaties voordoen. Hier zul je rekening mee moeten houden voordat je muizen aanschaft.

Waar kan ik muizen het beste kopen
Er zijn verschillende plekken waar je kleurmuisjes kunt kopen.
Je kunt ze kopen bij dierenwinkels, slangenhouders, tuincentra, maar het beste is altijd nog om ze te kopen van een kleurmuizenfokker, die fokt op gezondheid. Een zogenaamde Mousery. Op de eerste plaats komt altijd de gezondheid van het diertje. En dit is in de meeste gevallen bij dierenwinkels, tuincentra, slangenhouders enz niet het geval.
Vaak koop je daar zieke muizen, en op die manier heb je niet lang plezier van je muisjes. Mocht je toch het idee hebben dat het enorm gezonde muisjes zijn, vraag dan eens naar waar ze vandaan komen. Wie weet haalt die dierenwinkel ze wel bij een goede fokker vandaan, en kun je dus daar gezonde muisjes kopen...

Hoeveel muizen moet ik nemen.
Muizen zijn sociale dieren, en leven in de natuur in groepen. Ook als huisdier leven ze graag in groepen. Een muis heeft dus minstens 1 soortgenootje nodig om te kunnen overleven.
Ikzelf geef de voorkeur aan een klein groepje van 3 of meer muisjes. Maar dit is natuurlijk helemaal aan jouzelf.

Een muis heeft een soortgenoot nodig om samen te kunnen spelen, slapen, eten en natuurlijk kletsen. Maar er zijn nog veel meer dingen die ze samen zullen doen!!

Mannetjes zijn helaas niet altijd zo lief voor elkaar, maar nestbroertjes kunnen vaak goed samen leven!!

Mannetjesmuizen of Vrouwtjesmuizen?
Mannetjesmuizen zijn vaak niet zo lief naar elkaar, en er kunnen nogal lelijke gevechten plaats vinden als ze mekaar echt niet accepteren. Ook hebben ze een sterke urinegeur, waardoor een mannetje vaak minder geliefd is als huisdier.
Vrouwtjes zijn vaak superlief voor elkaar en vechten bijna nooit. Ook ruiken ze veel minder, en dus is de keus vaak makkelijk gemaakt.
Voor een beginner raad ik ook vrouwtjes aan.

Hou oud kan een muis worden?
Een muis word gemiddeld zo'n 1 tot 2 jaar oud. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar je zult er rekening mee moeten houden dat een muis die super oud word.

Hoeveel ruimte heeft een muis nodig?
180 cm2 voor 1 muis, elke muis extra is 80cm2 meer.
*Bron: Voorlopig Advies van de Raad van Europa

Wat is een goede muizenkooi?
Muizen zijn geweldige klimmers en springers. Ook weten ze zich door de kleinste kiertjes te wurmen. Je moet dus rekening houden met dat ze graag springen en dat de tralies niet te ver van elkaar af staat.

Een omgebouwd aquarium of terrarium heeft mijn voorkeur, hierin kun je de muizen goed zien, en de ventilatie van een aquarium met gazen deksel is super.

Ik ga hier een aantal huisvestingen behandelen.

1. De traliekooi.
Bij iedereen wel bekend. Een traliekooi is geschikt als de tralies niet meer dan een halve cm van elkaar vandaan staan.
Voordelen:
-Veel klimmogelijkheden
-Je kunt makkelijk spulletjes ophangen aan de tralies
-Goede ventilatie
Nadelen:
-Soms teveel ventilatie
-Vaak zijn de geschikte, te klein
-Andere huisdieren kunnen de muizen door de tralies pakken
-Vaak moeilijk om je muizen te pakken omdat de deurtjes klein zijn
-Bodembedekker word uit de kooi gegooid.

2. Aquaria/Terraria.
Voordelen:
-Je kunt je muizen goed zien.
-Je muizen kunnen zo goed als niet ontsnappen.
-Veilig voor andere huisdieren.
-Vaak voldoende ventilatie
-Ze kunnen lekker graven zonder dat de bodembedekker uit de kooi komt
-Je kunt overal goed bij.
Nadelen:
-Zwaar, dus lastig te tillen
-Niet veel klimmogelijkheden
-Als hij in de zon staat word het een broeikas
-Soms lastig om een drinkfles te bevestigen.

3. Dunabakken.
Voordelen:
-Je kunt overal makkelijk bij
-Er kan geen bodembedekker uit de bak
-Tochtvrij
-Goede ventilatie
Nadelen:
-Weinig klimmogelijkheden
-Erg laag
-Erg klein, bij een grotere zitten de tralies te ver uit mekaar.

Mijn voorkeur blijft uitgaan naar een aquarium/terrarium.

Wat is geschikte bodembedekking?
Er zijn verschillende soorten bodembedekking. Ik behandel er hier een aantal.

1.Houtvezel:
Iedereen kent houtvezel (Zaagsel) wel. Het is in iedere dierenwinkel te krijgen en het is goedkoop. Het neemt goed vocht op en is zacht en warm. Helaas is het vaak te stoffig waardoor de muizen erg benauwd kunnen worden.

2.Beukensnippers:
De meeste mensen zullen dit ook wel kennen. Ook dit is in elke dierenwinkel te krijgen en goedkoop. Het is niet erg stoffig en neemt goed vocht op. Ook absorbeert het de geur goed. Het is alleen niet fijn nestmateriaal. Persoonlijk vind ik dit het fijnste spul, en een nest kunnen de muizen maken van wcpapier.

3.Hooi en Stro:
Ook weer erg bekend. Hooi en stro zijn erg stoffig en nemen erg slecht vocht op. Stro is te grof voor kleine dieren. Hiervan is een variant op de markt gekomen die ontzettend fijn is. Namelijk Russels Bedding. Dit is fijngehakt stro. Hooi en stro word graag als nestmateriaal gebruikt, en word graag aan geknabbeld, wat waarde volle vezels aan het dieet toevoegd.

4.Corbo, Hemparade, Aubiose:
Deze drie zijn zeer populair onder de rattenhouders. Ze zijn stofvrij en nemen vocht goed op. Het is wel vrij duur en het is niet overal te verkrijgen. Ik persoonlijk vind dit niet fijn spul.

5.No Smell:
Dit is een biologisch product wat oorsprongelijk was bedoeld voor compost. Het is erg duur en niet overal verkrijgbaar. Het zou stofvrij zijn. Met warm weer kan dit snel gaan rotten.


De inrichting van de kooi en speeltjes
*Volgt nog*

Wat is geschikt muizenvoer?
*Volgt nog*

Een nestje, wat nu?
*Volgt nog*

Deze lijst mag alleen met toestemming van mij gebruikt worden op andere pagina's/sites enzovoorts. Wil je deze gebruiken? mail mij dan.

2
Inspecties / Re: Inspectie Pets Place te Arnhem *Kronenburg*
« Gepost op: februari 12, 2008, 09:53:33 pm »
Bedankt voor je tip :) had ik even niet bij stil gestaan, en aangezien jij met koopzondag ookal voor een dichte deur stond...... is het even goed nakijken :)
Ik hoop dan natuurlijk wat beters aan te treffen, maar aan de andere kant hoop ik ook van niet, want ik heb het na al die jaren helemaal gehad met die winkel. Ik heb vroeger daar ook ratjes vandaan gehad en die waren met een week dood.

Maar goed, we zullen zien

3
Inspecties / Re: Inspectie Pets Place te Arnhem *Kronenburg*
« Gepost op: februari 12, 2008, 05:51:22 pm »
Ik heb de instellingen weten aan te passen op mijn telefoon en ben van plan om binnenkort terug te gaan. Weet alleen niet wanneer ik tijd heb. Misschien donderdag avond tijdens de koopavond. Moet even kijken, want de foto's zijn iets te onduidelijk vind ik dus...

Momenteel ben ik ook ziek *verstandskiezen zijn er vrijdag uitgesneden* en lig veel op bed, mocht mij iets te binnen schieten voor een vragenlijst, dan hoor je dat!!

4
Inspecties / Re: Inspectie Pets Place te Arnhem *Kronenburg*
« Gepost op: februari 09, 2008, 02:54:50 pm »
Ik ga proberen het nu voor mekaar te krijgen. Zit alleen met een hamsterwang *Gister zijn links 2 verstandskiezen eruit gesneden*.

Hopelijk staat het er zo op :)

Edit:

Inspectie dierenwinkel Pets Place te Arnhem

Pets Place te Arnhem
Kronenburgpassage 68A
6831 ER Arnhem

Vandaag, 5 Februari 2008, ben ik naar de Pets Place te Arnhem geweest. Wat ik hier aantrof was moeilijk te omschrijven, en te gek voor woorden.
Ik ga proberen hier te omschrijven wat ik aantrof, en wat mij geraakt heeft.

Als eerste kwam ik bij een stelling met Knaagdieren en Konijnen. Er zaten verschillende soorten knagers. Op het oog zag alles er redelijk goed uit, maar er kwam een ontzettend penetrante geur uit de bakken zetten. Ook konden de konijnen bij de ratjes in het hok komen, en als dit eenmaal zou gebeuren zouden er flinke problemen zijn. De dieren zagen er somber uit, maar op zich was het beter met wat ik eerder aan trof.

Daarna ben ik verder in de winkel gaan kijken, en zag ik een fretje in een hok. Deze lag te slapen en had allemaal kale plekken en was sowieso te klein. Ik probeerde de fret wakker te maken en kreeg op een botte manier de vraag:"Wil je het fretje laten slapen!", Waarom op ja zei en verder ben gaan kijken. Toen kwam ik bij de vogels aan, en net als de vorige keer dat ik er kwam lag er een vogel dood in het hok. Toen ik dit melde kreeg ik nogmaals op een botte toon, ik ga er zo naar kijken te horen. Er bleek nog een vrouw bij de vogels te kijken, die jou Sten ook kent en regelmatig op dierenwinkelinspectie.nl komt. Samen zijn we even heel boos geworden. De vogel bleek nog te leven. Hier heb ik een foto van gemaakt (hoe ik de vogel aantrof)

De foto is niet erg duidelijk, maar hij lag doodstil in dat hoekje.

Ook zaten en een flink aantal Diamantduifjes in 1 hokje, Diamantduiven kunnen alleen als koppel gehouden worden, dus waren er een aantal flink aangevreten:


Ook waren er meerdere vogels die aangevreten waren:


Daarna kwam ik bij de reptielen uit, wat ik hier aantrof was gewoon te gek voor woorden. Verschillende soorten bij elkaar in de hokken, en zoals altijd een boa contrictor die ontzettend slecht verveld en in een te klein hok zat. Dit keer samen met nog een Boa en een konings Phyton

*2 boa's in een te klein hok samen met een python

Baardagamen samen met nog een andere soort reptiel.

Een hagedis? Die samen zit met landschildpadden en word belaagt door springhanen


De buiten voliere zit bomvol met vogels. Het stuk wat leeg is daarin zitten 2 konijnen met een cavia.

Een valkje in de buitenvoliere, duidelijk ziek.


Het konijn met cavia's buiten

Een konijn wat daar ook bij zit, en zichtbaar ziek is.

Helaas zijn de foto's niet echt duidelijk en krijg ik ze niet duidelijker en groter. Ik ben bereid binnenkort nogmaals terug te gaan en te kijken of ik betere foto's kan maken met mijn camera

Dit zijn de aantekeningen die ik gemaakt heb:

Ik werd erg onbeschoft behandeld en nadat ik de fret wakker wou maken werd ik constant in de gaten gehouden.
Er liepen 2 leguaen los in de winkel deze schijten alles onder waardoor het 1 grote ziekte kweker word.
Ik vond een aantal uitgekotste dieren.
De reptielen soorten door elkaar heen want absoluut niet kan!!!
De knagers waren redelijk, en alles had toevallig eens een keer water en voer. Maar niet het voer wat ze nodig hebben, dus erg slecht.

Hopelijk hebben we hier wat aan!!

5
Inspecties / Re: Inspectie Pets Place te Arnhem *Kronenburg*
« Gepost op: februari 06, 2008, 09:49:20 am »
Ik ben aan het proberen alles te kopieren, maar het lukt niet bepaald. Zou thuis de foto's op internet moeten zetten en op die maniet de tekst toevoegen en foto's erbij...
Ik hoop vanavond tijd te hebben, anders moet het morgen wel lukken. Zit nu op werk dus nu lukt niet.

6
Inspecties / Re: Inspectie Pets Place te Arnhem *Kronenburg*
« Gepost op: februari 05, 2008, 07:26:20 pm »
Haha, inderdaad ik dacht dat je een man was. Zou het even aanpassen :D

Ik ga even uitzoeken hoe ik het hierop kan zetten en dan moet het wel goedkomen :D

Edit:
De site waar ik het op kan zetten zodat ik het weer hierop kan zetten is offline. Dus kan dit vanavond nog niet doen. Ik hoop het morgen hier te hebben :)

7
Inspecties / Inspectie Pets Place te Arnhem *Kronenburg*
« Gepost op: februari 05, 2008, 06:29:03 pm »
Vandaag ben ik bij Pets Place te arnhem geweest om dingen vast te leggen die ik hier aantrof. Ik heb foto's gemaakt en dit in een verslag naar Sten gemaild. Hij gaf mij het advies dit ook op het forum neer te zetten, dus ik ga dit vanavond of morgen even doen, zodat ook jullie zien hoe het daar zit.

Groeten Forestmeisje

8
Reacties/Vragen / Re: Reptielenwinkels?
« Gepost op: februari 05, 2008, 06:26:52 pm »
Ik ga proberen je hier ook bij te helpen Sten, en Nelly_555 weet veel over reptielen, dus het moet goedkomen...

Pagina's: [1]